Croatian(HR)Hungarian (informal)

„Ti si i most, i rijeka si, preko tebe drugi mogu proći - Agneš Vanilla

Oktatás

Fehér álmok Horvátországból- Manuel Šumberac illusztrátor kiállítása a Zsolnay Negyedben

There are no translations available.

Ismert mesehősök varázslatos világa érkezett tegnap Pécsre.A pulai születésű, 27 éves Manuel Šumberac egyedi alkotásai újra felidézik bennünk gyermekkorunk kedvenc meséit: a Hófehérkét, a Pinokkiót, a Hókirálynőt vagy a Karácsonyi mesét. A gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt élmény nyújtó, Fehér álmok/Bijeli snovi című tárlat 2016.január 5-ig tekinthető meg a Zsolnay Kulturális Negyed E 78- Kemence Galériájában.

Opširnije: Fehér álmok Horvátországból- Manuel Šumberac illusztrátor kiállítása a Zsolnay Negyedben

 

Horvát Karácsonyi Koncert Pécsett

There are no translations available.

2015.december 21-én a Pécsi Horvát Kisebbségi Önkormányzat, valamint a Baranyai Horvátok Egyesülete szervezésében Karácsonyi Koncertre kerül sor Pécsett, a Kodály Központban

Opširnije: Horvát Karácsonyi Koncert Pécsett

   

Zrínyi kedves apródjai

There are no translations available.

 

A Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesület 2009-ben alakult meg Murakeresztúron.A civil szervezet alapításában meghatározó szerepe volt a murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Művelődési Központnak.Legfontosabb céljuk,hogy az ifjúság körében ápolják a Zrínyi család emlékét a határ menti területeken.A Zrínyi Kadétok részt vesznek minden olyan eseményen, amelyek fontosak a horvát- magyar barátság építésében:legyenek bár Nagykanizsán,Csáktornyán,Donja Dubravában,Gornji Kuršanecben vagy Szigetváron.

Opširnije: Zrínyi kedves apródjai

   

Horvát hagyományőrzők 1.- A Körösi Női Őrség

There are no translations available.

 

Az egymáshoz csatlakozó kardok az összetartozást és a honleányi elkötelezettséget szimbolizálják

Horvátország 1991-ben vált ki az egykori Jugoszláviából és azóta is egy patrióta, identitását mélyen a múltban kereső nemzet. A hazafias érzelmek feléledésének kora náluk is a XIX-ik század első harmada, közepe volt, akárcsak nálunk. A történelem groteszk fintora ugyanakkor, hogy az addig békében, ezeréves sorsközösségben és nem utolsósorban a történelmi Magyarország területén élő magyarok és horvátok- a Habsburg politikának köszönhetően- ellenségekké váltak. Ennek az ellentmondásos kornak állít emléket a világon egyedülálló Körösi Női Őrség (Križevačka Djevojačka Straža)

Opširnije: Horvát hagyományőrzők 1.- A Körösi Női Őrség