Croatian(HR)Hungarian (informal)

„Ti si i most, i rijeka si, preko tebe drugi mogu proći - Agneš Vanilla

Zrínyi kedves apródjai

There are no translations available.

 

A Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesület 2009-ben alakult meg Murakeresztúron.A civil szervezet alapításában meghatározó szerepe volt a murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Művelődési Központnak.Legfontosabb céljuk,hogy az ifjúság körében ápolják a Zrínyi család emlékét a határ menti területeken.A Zrínyi Kadétok részt vesznek minden olyan eseményen, amelyek fontosak a horvát- magyar barátság építésében:legyenek bár Nagykanizsán,Csáktornyán,Donja Dubravában,Gornji Kuršanecben vagy Szigetváron.

A Csáktornyai Zrínyi Gárdával és a Körösi Női Őrséggel

A fiatalok hazafias szellemiségű nevelése Magyarországon a rendszerváltás után került újra fókuszba. Ezt mutatja a lovagrendek, vitézi testületek mellett működő apródszervezetek létrejötte is. A Zrínyi Kadétok a magyar –horvát közös történelemben kiemelkedő  stratégiai fontosságú területen, Zala megyében keltek életre. Névadójuk  gróf Zrínyi Miklós horvát bán, költő és hadvezér (1620-1664), aki Zala vármegye főispáni tisztségét is betöltötte.

A Zrínyi Kadétok minden évben koszorút helyeznek el a gornji kuršaneci Zrínyi emlékműnél és a senkoveci Zrínyi Mauzóleumnál. Reprezentálnak a Csáktornyai Zrínyi Gárda ünnepélyes tagfelvételi rendezvényén, valamint őrséget állnak a zalaegerszegi Zrínyi megemlékezésen.A magyar-horvát közös programokon is aktívak: legyen az közös futóverseny, Mura-gát átadás,könyvbemutató vagy szakmai konferencia. A kadétok Szigetváron is szívesen látott vendégek: a Zrínyi Napokon a szigeti hős emléke előtt tisztelegnek.

 

Kadétavatás a Honvédelmi Minisztérium támogatásával

A kadétok öltözete a XVII-ik századi magyar-horvát hadapródi viseletet eleveníti fel. Az uniformist Kovácsné Kővágó Anna, a Zrínyi Miklós ÁMK igazgatónője és egy nagykanizsai jelmeztervező közösen alkotta meg. Kadét lehet minden legalább 6-ik osztályos fiú, aki jó magatartású és méltó erre a megtiszteltetésre. A jelöltekről a Zrínyi Miklós ÁMK tantestülete dönt. A kadétavatást  ünnepélyes keretek között rendezik meg szeptemberenként,amelyre a horvát társ-hagyományőrző szervezek vezetőit és a Honvédelmi Minisztérium képviselőit is szeretettel várják.

 

A Csáktornyai Zrínyi Gárdával és a Szigetvári Zrínyi Vitézekkel

A Zrínyi Kadétok elsőszámú pártfogója Murakeresztúr Község Önkormányzata, amely minden évben 100 ezer forint támogatásban részesíti a lelkes ifjakat. A polgármester úr, Pavlicz Lajos József gyakran jelenlétével is megtiszteli a kadétok szerepléseit, hiszen a szervezet és az ötlet is „sajátosan keresztúri”. A működést még pályázatok segítik: idén 800 ezer forintot sikerült elnyerni  az Emberi Erőforrás Minisztériumának NEA pályázatán.

IFM