Croatian(HR)Hungarian (informal)

„Te híd is Vagy, folyó is Vagy, Rajtad mások átkelhetnek” – Agneš Vanilla

Testvérek vagyunk

Zrínyire emlékezik a két megye- Muraköz és Baranya összefogása

 

2015.december 11-én,pénteken együttműködési megállapodást írt alá a horvátországi Muraköz (Međimurje) megye képviseletében Matija Posavec zsupán és a Baranya Megyei Önkormányzat nevében Nagy Csaba közgyűlési elnök. Az együttműködés célja a közös gazdasági és kulturális fejlődés megteremtése.

Bővebben: Zrínyire emlékezik a két megye- Muraköz és Baranya összefogása

   

Két „Sziget” a félhold ellen- A világ leghősiesebb városai: Senglea (jelentése: Sziget-Málta) és Szigetvár (Magyarország)

 

Egy évvel Zrínyi Miklós szigetvári hőstette előtt,1565-ben Máltán hatalmas háborút vívtak az oszmán-törökök ellen. „ Nagy ostrom” néven vonult be a történelembe a máltai johannita lovagok hőstette: Jean de Valette Parisot nagymester vezetésével visszaverték a közel 40 ezer fős török hajóhadat és ezzel megvédték Máltát. Senglea( máltaiul L-Isla,olaszul Isola,jelentése: Sziget) ezért a leghősiesebb város (Civitas Invicta) címet kapta, míg a társerőd Castello a Mare a győztes város: Civitas vagy Citta Vittoriosa jelzővel büszkélkedhet. A Magyar Országgyűlés a 2011-ik évi „Civitas Invicta” emléktörvényével Szigetvárt nemcsak a hazai városok közül emelte ki, hanem a nemzetközi színtéren egyenrangú partnerré tette a máltai Sengleával, amely 2010-ben az Európai Uniótól a „Kiváló Turisztikai Desztináció” elismerést vehette át. A két leghősiesebb város a közös történelmi gyökerek mentén  létesíthet hivatalos önkormányzati, testvérvárosi kapcsolatot, s ebben a távolság sem lehet akadály.

Bővebben: Két „Sziget” a félhold ellen- A világ leghősiesebb városai: Senglea (jelentése: Sziget-Málta) és Szigetvár (Magyarország)

   

Page 1 of 20